Educatie: The Underground - NiteNITE
Sluit
Sluit

Binnenkort komen jullie naar de voorstelling The Underground. We kijken ernaar uit om jullie te ontvangen in het theater!

Misschien is het je eerste keer in een theater, of misschien kom je er juist heel vaak. The Underground is in elk geval geen traditioneel toneelstuk. NITE staat voor Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble. Dat wil zeggen dat de voorstellingen verschillende kunstdisciplines samenbrengen. In deze voorstelling, geregisseerd door Guy Weizman, zullen jullie een mix zien van theater, dans, muziek en clownerie.

Geïnspireerd door Notes from the Underground

De voorstelling is gebaseerd op het boek van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski. Het is geschreven in 1864. Het verhaal gaat over een man die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt. In die tijd kwam het ‘rationalisme’ op: het begrijpen en optimaliseren van menselijk gedrag op basis van logica en nut. De man kijkt hier kritisch naar en vindt dat menselijk gedrag niet altijd logisch begrepen kan worden. Hij kan zijn draai niet vinden in het systeem van die samenleving en besluit daarom niet meer mee te doen. Hij trekt zich terug in ‘het ondergrondse’. Maar kan je zomaar besluiten ‘niet meer mee te doen’ met de samenleving? In 2022 maakte schrijver Rik van den Bos een actuele bewerking van dit verhaal voor NITE.

Voorbeeldvragen voorafgaand aan het voorstellingsbezoek:

 • Waarom zouden ze een boek uit 1864 als inspiratie gebruiken?
 • Welke elementen zouden nog steeds relevant kunnen zijn als je de korte beschrijving hierboven leest?
 • Wat is ‘het systeem van de samenleving’ volgens jou?
 • Heb jij wel eens het gevoel dat je niet past in het systeem van de samenleving? Zoja, op welke manier?
 • In de voorstelling komt clownerie voor. Wat is jouw associatie bij een clown?
 • Waarom gebruikt deze tiktokker het filter van een clown? Wat zou ze daarmee bedoelen? Wat is voor jou zo’n moment waarop je het filter van de clown zou gebruiken zoals deze tiktokker doet?
 • Wie heeft er zin in? Waarom wel en waarom niet?

 

PROGRAMMABOEKJE DOWNLOADEN

Voorbeeldvragen na afloop van het voorstellingsbezoek

 • Wat heb je ervaren? Overleg eerst even in kleine groepjes?
 • Wat was de rol van de clown in dit stuk?
 • Welke kunstvorm is je het meest bijgebleven? De tekst, dans, zang, clownerie of juist de mix van alles?
 • Wie had er van tevoren geen zin, maar had toch een goede avond? Of andersom?


Opdracht

Het hoofdpersonage zegt in het stuk: “Jij moet toch ook het gevoel hebben dat je in een doolhof leeft? Een doolhof. Waar geen weg uit te redeneren is, toch? Alsof het leven een escaperoom is, waarbij er aan de andere kant van de muur een leuker leven wacht. Dat je alleen de juiste combinatie van woorden en cijfers moet zien te vinden en dat het dan eindelijk een beetje lachen wordt allemaal. Maar wat je ook doet, wat je ook probeert, je komt daar maar niet terecht. Je blijft hangen. In je wachtkamer.”

Schrijf een brief aan het hoofdpersonage waarin je antwoord geeft op de eerste vraag: Heb jij ook het gevoel dat je in een doolhof leeft?

 1. Vertel over de dingen waarin je jezelf in hem herkent en hij dus niet alleen is.
 2. Vertel over de dingen waarin je jezelf niet herkent.
 3. Geef een advies aan het hoofdpersonage.

Stellingen in de klas

 1. We leven in een goed systeem met veel vrijheid voor iedereen in de samenleving.
 2. Iedereen kan zelf kiezen of hij/zij/hen meedoet aan het systeem van de samenleving.
 3. Beslissingen in de samenleving moeten genomen worden op basis van logica en rationaliteit en niet op basis van emotie en intuïtie. Bijvoorbeeld rondom beslissingen over het klimaat, dan zouden alleen de beste wetenschappers daar beslissingen over mogen nemen en doorvoeren op basis van wetenschappelijk onderzoek.
 4. Dilemma: al je beslissingen maken op basis van logica en rationaliteit of al je beslissingen maken op emotie en intuïtie.
 5. Dilemma: nooit iets nieuws proberen of pogingen blijven doen terwijl eerdere pogingen steeds zijn mislukt voor je gevoel.
 6. Dilemma: je leven lang op dezelfde plek blijven wonen met al je vrienden, familie en hobby’s in de buurt of je leven lang blijven reizen naar nieuwe plekken zonder vaste thuisbasis.
 7. Het boek Notes from the underground uit 1864 is nog steeds relevant in 2024.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.