Mohamedou Ould Slahi - NiteNITE
Sluit
Sluit

Mohamedou Ould Slahi

Writer in residence

Ze moeten weten dat Afrikanen en Arabieren ook mensenrechten hebben. Ik wil dezelfde rechten als de mensen in Nederland en in de VS. Menselijke waardigheid is een grondrecht.”

Mohamedou Ould Slahi is een gelovige, intelligente jongeman uit Mauritanië die in Duitsland techniek gaat studeren. Hij traint en vecht in Afghanistan begin jaren 90 tegen de Russische bezetter met een groep die later tot Al Qaida gaat behoren. Hij kent mensen, waaronder zijn neef, uit de omgeving van Bin LadenVervolgens wordt hij opgepakt en belandt op Guantánamo Bay. Al in 2005 werd geconstateerd dat er geen bewijs was dat hij misdaden had begaan tegen de VS of zijn bondgenotenIn 2009 wordt hij na een rechterlijke uitspraak vrijgesproken, toch zit hij daarna nog 7 jaar vast. 

Op dat moment was ik namelijk een getuige van de wandaden in Guantánamo Bay.”

– Ould Slahi in een interview met 1Vandaag

Zijn dagboeken en de nieuwe film die daarop is gebaseerd, zijn volgens Mohamedou niet bedoeld om iemand zwart te maken. Hij wil vooral voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt. 

Met The Mauritanian verfilmt Kevin Macdonald (53) de memoires die Mohamedou Ould Slahi schreef in Guantánamo Bay. Hij zat daar veertien jaar vast zonder ooit een aanklacht of bewijsstuk te zien. 

Mohamedou maakt deel uit van het NITE Ensemble. Als writer in residence schreef hij de tekst voor de voorstelling Freedom. Hij werkt ook mee aan de voorstelling ‘All the perfumes of Arabie’ geinspireerd op het beroemde boek Orientalism van Edward Said. Deze voorstelling is een regie van Guy Weizman en komt uit in het voorjaar van 2023. Samen met de leden van Bab Ad-Daar werkt Ould Slahi aan een theatrale inleiding.

Mohamedou was in januari 2022 te gast bij talkshow M gepresenteerd door Margriet van der Linden. Klik hieronder door naar het interview.

Interview MET Mohamedou

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.