Guy Weizman x Wilminktheater - NiteNITE
Sluit
Sluit

Guy Weizman x Wilminktheater

In de online rubriek Stemmingswisselingen van Wilminktheater Enschede achterhaalt Bram Remie de motieven waarmee Guy Weizman zijn voorstellingen maakt.

Regisseur en choreograaf Guy Weizman staat dit jaar met het explosieve Freedom en de NITE-productie (Noord Nederlands Toneel en Club Guy and Roni) Before/After in het Wilminktheater. Freedom onderzoekt met de onschuldige ex-Guantanamo Bay gevangene Mohamedou Ould Slahi de grenzen van vrijheid en in Before/After wordt ouderdom onder de loep genomen.

Waar schaam je je voor? (stemming: schaamte)

Lange stilte. “Voor morele dingen. Maar vaak is dat ook angst. Dat ik nog steeds vlees eet vind ik iets om voor te schamen. Of selfish emoties die opkomen. En ouder worden, gek genoeg. Ouder worden is in Before/After het thema. Ik voel schaamte als je voelt dat je niet veel meer hebt bij te dragen. Dat voelde ik als danser. Dat mensen verwachten dat je stopt omdat je te oud bent. En dat je eigen lichaam anders begint te werken: het is ineens een langzaam instrument. En het punt bij dans is dat je lichaam je enige instrument is. Mensen stoppen met luisteren. Bien (de Moor, red.) doet in Before/After een monoloog van een jonge baas die een bedrijf overneemt omdat hij vindt dat het te langzaam gaat. Dat vind ik een mooi moment van schaamte. Schamen voelt als falen.”

Waar word je boos van? (stemming: boosheid)

“Voorstellingen beginnen bij mij met frustratie. Ik begrijp dan iets niet. Voor Freedom werk ik met Mohamedou Ould Slahi en ik kan niet begrijpen hoe hij na 14 jaar gevangenschap mensen vergeeft. Vergeving? Hoe de fuck doe je dat? En ik geloof het niet. Mij lukt het niet om het voor te stellen. Ik word al superboos als ik zijn perspectief probeer te snappen: alles wat hij verloren heeft of niet kon krijgen? Hij zag zijn moeder nooit meer, hij kreeg 14 jaar lang geen liefde, geen kinderen, geen leven. En dan kun je als je zo beroofd bent van je leven, alsnog vergeven? Ik word er ongelooflijk boos om. Onze voorstelling bestaat daarom uit de delen het gevecht begrijpen, het gevecht vergeven en de verzachting van de pijn.”

“Veel mensen denken dat ik supermoedig ben, maar eigenlijk ben ik heel bang.”

Waar ben je bang voor? (stemming: angst)

“My god. Ik ben best wel angstig als persoon. Veel mensen denken dat ik supermoedig ben, maar eigenlijk ben ik heel bang. Ik ben ook wel gevaarlijk moedig en irresponsible. Ik spring zonder echt te weten wat er komt. Dat komt omdat ik niet echt weet wat wel en niet gevaarlijk is. Dat maakt mijn werk radicaal; ik spring erin en weet niet of het te heet is terwijl ik er een weg in zoek. Dit geldt voor voorstellingen maken, natuurlijk. Ik ben verder fysiek wel erg confident.”

Wat maakt je blij? (Vreugde/blijdschap)

“De natuur! En om in een bubbel te werken. Dat heb ik bij voorstellingen maken: om helemaal op te gaan in één ding. Veel mensen vinden de laatste weken voor de voorstelling erg eng, maar ik kijk er juist naar uit. Als artistiek leider en door je andere taken kun je in het begin niet vol op gaan in het proces, maar in die laatste weken wél. Dat is het dus: die singulariteit. Dat heb ik ook in de natuur. Als je wandelt en ruimte maakt en je mail op automatic reply zet en even met het leven alleen bent.”

Wat is schaamteloosheid voor jou? (schaamteloosheid)

,,Dat is voor mij ook moed en kwetsbaarheid. Dat vind ik mooi: dat je als kunstenaar niet perfect voor de wereld durft te staan. Dat je met schaamte op het podium staat en zegt: dit ben ik. Je doet niet mooier dan je bent, maar: dit is wat ik ben en ik ben niet perfect, met een gelikte buitenkant. Wees niet bewust van de consequenties.”

 

Club Guy & Roni – Freedom
vrijdag 22 oktober
Wilminktheater Enschede

NITE – Before/After
Vrijdag 19 november
Wilminktheater Enschede

 

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.