RAW IV: Zwart Water - NiteNITE
Sluit
Sluit

Theater op zijn rauwst

’s Nachts gaan ze stiekem zwemmen in het openluchtzwembad. Een groep rijke jongeren uit de chicste wijk van de stad en een groep tweede generatie migrantenkinderen uit de wijk vol kebabzaken en hoge flats. Op straat lopen ze langs elkaar heen en leven ze in verschillende werelden. Maar hier ontmoeten ze elkaar per toeval en ontstaan er aan de waterkant vriendschappen en liefdes.

Twintig jaar later heeft niet alleen de tijd, maar ook de sluipende ongelijkheid van de maatschappij de vrienden uit elkaar gedreven. Als ze elkaar na al die jaren toevallig weer tegenkomen is de één minister van binnenlandse zaken of advocaat geworden, terwijl de ander achter de kassa van een supermarkt zit of een snackbar runt. Voor de één bleken dromen makkelijker te verwezenlijken dan voor de ander.

De voorstellingen van regisseur Eline Arbo gaan over het gevoel van jeugdig optimisme en idealisme, wanneer een betere wereld voor het grijpen lijkt te liggen. Ze verbeeldt telkens de utopie zo kleurrijk, relativerend en fris, dat je er zelf tussen wilt stappen. Net als in RAW II: Monte Verità en De Revolutionairen (Toneelschuur Producties) buigt ze zich over de vraag hoe je je idealen in de praktijk brengt, als persoon en als samenleving. Voor haar ligt in RAW IV: Zwart Water de utopie aan de rand van het zwembad, in de nieuwsgierigheid van de jongeren naar elkaar en hoe gemakkelijk ze over hun verschillen heen weten te stappen.

NNT RAW
RAW IV: Zwart Water is de vierde editie van ons talentontwikkelingstraject NNT RAW. Na Liliane Brakema’s theatrale onderzoek RAW III: Er Zal Iemand Komen, gaat nu Eline Arbo weer een voorstelling maken. Zij had vorig seizoen een droomdebuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, enthousiast ontvangen door pers en publiek en winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018. Vorig jaar maakte ze bij het NNT de voorstelling NNT RAW II: Monte Verità. Daarover schreef De Theaterkrant “(…) de opzet van Monte Verità heeft iets adembenemend ambitieus, en het gevoel dat we gezamenlijk naar nieuwe strategieën op zoek zijn (voor zowel het theater als voor de samenleving als geheel) en alle achterhaalde vormen achter ons kunnen laten is onweerstaanbaar ⭐⭐⭐⭐”.

Binnen NNT RAW krijgen de twee regisseurs – Liliane Brakema en Eline Arbo – zoveel mogelijk vrijheid om ‘theatraal onderzoek’ te doen. Want hoe ontwikkel je talent? Door experiment! Samenwerken met dansers, een bijzonder concept op de vloer brengen of iets doen dat ze nog nooit hebben geprobeerd. Daar hoeft geen voorstelling met een begin, midden en eind uit te komen – maar het mag natuurlijk wel. Theater vol risico. Dicht op de huid. Op zijn rauwst.

CREDITS

Regie, decor: Eline Arbo
Tekst: Roland Schimmelpfennig

Spel: Felix Schellekens, Tim Linde, Isabelle Houdtzagers, Jesse Mensah, Kathlyn Wuyts, Harun Balci

Muziek: Thijs van Vuure
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Lichtontwerp: Varja Klosse

RAW IV: Zwart Water is een coproductie met Toneelschuur Producties

Opvoeringsrechten: S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main.

Eline Arbo

Eline Arbo is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam, die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling, Antigone van Sofocles, ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval.

tourlist

mrt
zo 31 mrt 16:00
Agenda

RAW IV: Zwart Water

Theater de Machinefabriek Groningen
za 30 mrt 19:30
Agenda

RAW IV: Zwart Water

Theater de Machinefabriek Groningen
vr 29 mrt 19:30
Agenda

RAW IV: Zwart Water

Theater de Machinefabriek Groningen

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn?

Nooit meer iets missen
Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.